More to know about me, Dutch version

 

 

De vraag wat ik doe als kunstenaar vind ik niet eenvoudig te beantwoorden. Ik antwoord vaak dat ik ruimtelijk werk maak waarbij het materiaal een verhaal vertelt en waarbij ik mij niet beperk tot slecht een enkel medium. Je zou kunnen zeggen dat ik schilderijen maakt zonder een schilder te willen zijn. En ik maak video’s zonder videomaker te willen zijn. De vorm plaatst mij in verschillende rollen en mijn rol verandert als het werk daarom vraagt. Ik noem mezelf dus liever uitvoerder dan schilder of filmmaker.

Het hebben van een atelier is niet noodzakelijk voor het werk dat ik nu maak. De werken die afgelopen jaar zijn ontstaan, heb ik vaak in de publieke ruimte gemaakt. Het werk 1001 Fortune Tellers, dat hier opgesteld staat is mijn eigen onderzoek naar de Japanse vouwkunst origami (‘1001 Fortune Tellers’). De ontstaansgeschiedenis van dit werk is dat ik op een gegeven moment buiten mijn atelier ben gaan werken, ik een cafe met een kopje thee of in de bibliotheek waar ik tegelijkertijd mijn omgeving kon observeren. Het vouwen van de fortune tellers werkte als een meditatieve exercitie. Ik kreeg door de herhaling van het vouwen een spirituele ervaring. Het vouwen gaf mij meer inzicht in en ruimte voor creativiteit te vinden. Een onverwachte bijkomstigheid was dat ik kans zag zeer geconcentreerd te werken en tevens te accepteren dat ik niet méér kon maken. De herhalende handelingen werkten als een mantra, met een blanco mindset als resultaat. 

‘1001 Fortune Tellers’ is exemplarisch voor mijn werkwijze. Ik gebruik herhaling van handelingen en materialen om tot een totaalconcept te komen. Uniformiteit als ankerpunt. ‘1001 Fortune Tellers’ zoekt naar antwoorden in structuren.

In mijn werk laat ik mij niet te veel verleiden door esthetiek. Daarom begrens ik voor mezelf de mate waarin iets ‘af’ mag zijn. Ik gebruik uitsluitend natuurlijke materialen met een anonieme uitstraling en hanteer een uniform pallet. Waar mogelijk recycle ik werk.

Op het moment dat een idee wordt uitgevoerd en er ontstaat frictie, weet ik dat ik op het goede spoor zit; dat ik een grens overga die me naar onontgonnen terrein leidt. En ik ken een bepaalde onmatigheid in mijn werk: er is nooit genoeg herhaling of structuur. ‘1001 Fortune Tellers’ bestaat bijvoorbeeld uit meer dat 1700 vouwsels. 

Ik ben geïnteresseerd in de pure werkelijkheid zoals die wordt weerspiegeld in de verhalen van Haruki Murakami. In zijn werk wordt de werkelijkheid gedomineerd door gebeurtenissen die met de ratio niet te verklaren vallen, maar zo worden opgeschreven dat zij voelen als pure werkelijkheid. Naar dit soort werkelijkheid streef ik in mijn werk voortdurend. 

De installatie ‘Orlando‘ is voor het grootste deel geïnspireerd op het verhaal Orlando van Virginia Woolf. De Nederlandse Wikipedia zegt over het boek helemaal niets, maar schaart het verhaal onder ‘Faction’ – oftewel: balancerend tussen feit en fictie. In het verhaal wordt een jonge edelman op een ochtend wakker als vrouw. Hij accepteert deze plotse en rigoreuze transformatie echter zonder er vragen bij te stellen of zich ertegen te verzetten. Hij beschouwt het als een fait accompli.  In de installatie laat mijn onderzoek zien naar mijn eigen proces van acceptatie van de vergankelijkheid. 

De schoonheid van een project schuilt vaak in het einde, in de apotheose. Wanneer je bent overgeleverd aan het al dan niet getrainde oog van de kijker.  Juist die fase van het proces van creatie spreekt tot mijn verbeelding. Schoonheid zit namelijk in de eindigheid der dingen: een uitgebloeide bos tulpen of een uitgedroogde berenklauw. Organismen die groeien, leven, floreren, maar vervolgens een stille dood sterven. Zo werken mijn projecten ook, want de energie  die ik ervaar bij het uitdenken en realiseren van nieuw werk, staat in schril contrast met de aanblik van een gevulde toonzaal.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s